מה זה אנדומטריוזיס?
אנדומטריוזיס היא מחלה גינקולוגית כרונית דלקתית הפוגעת בעיקר בנשים צעירות בגיל הפוריות. המחלה גורמת לפגיעה משמעותית באיכות החיים ואחראית לפניות חוזרות ונשנות למענה רפואי בשל כאבים. המחלה נגרמת בשל הימצאות תאים דמויי רירית הרחם (אנדומטריום) המתמקמים מחוץ לרחם – בעיקר בשחלות, בחצוצרות, דפנות האגן, מעי, שלפוחית ולעיתים גם באיברים אחרים מרוחקים יותר.
למרות שכאב הוא הסימפטום המרכזי, האבחון עלול להתעכב שנים. אנחנו כאן כדי לעזור לך לקבל תשובות ולהתחיל את הטיפול בדרך שמתאימה לך.
תסמינים נפוצים:
- כאבי וסת עזים שלא מאפשרים לתפקד או שאינם מוקלים במשככי כאבים רגילים
- כאבים בזמן או לאחר קיום יחסים
- דימום וסתי כבד
- כאבי ביוץ
- בעיות עיכול: נפיחות, גזים, שלשולים עד עצירויות במיוחד סביב הוסת.
- בעיות במערכת השתן: תכיפות במתן שתן, כאבים בהטלת שתן, קושי בהתרוקנות.
- עייפות כרונית
- בעיות פוריות
אנדומטריוזיס פוגע ב-1 מתוך 10 נשים בגיל הפוריות, אך אבחון המחלה עדיין לוקח שנים רבות בשל חוסר מודעות. אם הכאב שלך מפריע לחיים שלך – זה הזמן לפנות לאבחון!
איך מאבחנים אנדומטריוזיס?
האבחון מתחיל מפגישה עם גינקולוג/ית מומחים לאנדומטריוזיס. הפגישה כוללת תשאול נרחב על הרקע הרפואי שלך, סקירת התסמינים, אופי הכאבים, מיקום הכאבים, רקע מיילדותי ורקע רפואי לגבי מחלות של בני משפחה מקרבה ראשונה.
לאחר מכן ניתן לבצע:
- בדיקה גופנית: במטרה לנסות לאתר מוקדים של אנדומטריוזיס באגן, במקומות השכיחים להימצאם.
- בדיקת אולטרסאונד: נועדה לבדוק האם קיים ממצא חשד (כמו אנדומטריומה) באברי האגן- הרחם, השחלות. כמו כן, בבדיקת האולטרסרונד ניתן להתרשם מיחסי הגומלין בין אברי האגן, האם קיימת ניידות או מוגבלות.
במידת הצורך המטופלת תישלח ל-MRI אגן, אולטרסאונד ייעודי ועוד.