חזרה

כריתת ושט

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב

הושט הוא איבר 'צינורי' שרירי שבו עובר המזון הנבלע מהפה, דרך החזה, ואל הקיבה.

במהלך כריתת ושט, חלק מהצינור או כולו מוסרים. לאחר מכן, נערך שחזור לצורת צינור הושט, בדרך כלל בעזרת הקיבה. ניתוח לכריתת ושט מבוצע לטיפול במגוון מחלות שקשורות לאיבר זה, ובפרט כחלק מהטיפול בסרטן הושט.

מתי יש לעבור כריתת ושט?

כריתת ושט משמשת כטיפול בממאירות של הושט, בין אם כחלק מריפוי המחלה ובין אם במטרה להקל על התסמינים שנגרמים כתוצאה מהגידול.
מצב נוסף שבו ניתן לטפל באמצעות כריתת וושט הוא 'תסמונת בארט'- בה חל שינוי במבנה התאים בחלק מהושט ועולה הסיכון להתפתחות סרטן הוושט. גם מצבים אחרים, כגון ירידה בתנועתיות הושט (אכלזיה), כוויות או היצרויות עלולות להצריך טיפול ניתוחי באמצעות כריתת ושט.

מהלך הניתוח

קיימות גישות שונות לכריתת הושט, שתלויות בין היתר בהיקף האיבר הנכרת, בנתוני המטופל/ת ובמטרת הניתוח.

חלק מניתוחי כריתת הושט מתבצעים בגישה זעיר-פולשנית, בה מוכנסים כלי ניתוח זעירים יחד עם מצלמה קטנה לחלל בית החזה ו/או הבטן. במקרים אחרים הניתוח מתבצע בגישה פתוחה עם חשיפה של האזור הנכרת.

כתלות בסיבה לניתוח, יתכן כי בנוסף לושט יכרתו חלקים מאיברים סמוכים כמו הקיבה או קשריות הלימפה. לאחר מכן תתבצע השקה (חיבור כירורגי) בין גדם הושט או הקיבה לבין הלוע.

הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה ואורך כ-3-6 שעות.

הכנה לפני הניתוח

לפני כריתת הושט יש לעבור הערכה כירורגית מקיפה כדי לקבוע את גישת הניתוח ואת היקפו. במידה והניתוח מתבצע כחלק מטיפול אונקולוגי, יתכן שצוות רב-תחומי יחד עם כירורג/ית ואונקולוג/ית ישקול טיפולים מקדימים או נלווים, כמו הקרנות או כמותרפיה.

יש לעבור הערכת מרדים/ה. יש לציין במסגרת ההכנה אודות מחלות רקע, תרופות קבועות או רגישויות ידועות.

התאוששות לאחר כריתת ושט

סביר שבסוף הניתוח יונחו נקזים למעקב אחר ההתאוששות. לעתים יושארו צינורות נוספים כמו קתטר שתן או זונדה להזנה. הצינורות והנקזים מוצאים בהדרגה במהלך ההתאוששות באשפוז.

משך האשפוז, מועד החזרה הביתה והיכולת לחזור לשגרת היומיום תלויים בקצב ההתאוששות האישי של כל מטופל. תוכל/י לבצע את הצעדים הללו בהדרגה בהתאם להנחיות הרופא/ה. ההנחיות יכללו בין היתר הוראות כיצד לשכך כאבים, לדאוג להחלמת הפצעים ולחזור לתזונה מלאה.

לאחר מכן יש להיות במעקב אחר ההחלמה והמשך הטיפול אצל הכירורג/ית ו/או האונקולוג/ית המטפל/ת.

סיבוכים אפשריים

מיד לאחר הניתוח עלולים להתפתח סיבוכים כמו דימום או זיהום באזורים המעורבים.

כריתת ושט עשויה לגרום לסיבוכים ובהם שינויי קול, חומציות יתר וצרבת, או הפרעות בעיכול – לרבות הקאות או קשיי בליעה. בשל הקרבה למערכת הנשימה, הניתוח עשוי להשפיע גם עליה ולגרום בין היתר לדלקות ריאה.

סיבוך אפשרי נוסף הוא דלף מאזור החיבור בין הושט לקיבה. מצב זה עלול להצריך ניתוח לתיקון הדלף.

נשמח לעמוד לשירותכם

שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.

 

שדות המסומנים ב* הינם שדות חובה

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב