נשמח לעמוד לשירותכם
שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.
פיסטולה (נצור) היא מצב שבו שני איברים או רקמות מחוברים ביניהם, אף על פי שאינם אמורים להיות מחוברים. אחד מהחיבורים הלא תקינים הללו יכול להיווצר לדוגמה בין פי הטבעת (האנוס) לבין העור שסביבו.
מצב של פיסטולה יכול להוביל לאי נוחות ולסיבוכים רפואיים ממשיים, וניתן לטפל בו במספר דרכים, בהן באמצעות ניתוח פיסטולקטומיה.
פיסטולה יכולה להיווצר בעקבות דלקות חוזרות, זיהומים או מחלות נוספות. הסיכוי שפיסטולה תחלים מעצמה, ללא ניתוח, תלוי במאפיינים שלה וחלק מהפסיטולות לא יסגרו מעצמן. ישנם מספר טיפולים ניתוחיים אפשריים לפיסטולה, כאשר לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות משלו.
פיסטולקטומיה נחשבת להליך פולשני יחסית, שבו מתבצעת הסרה של רקמה רבה ביחס לטיפולים אחרים. לכן, ניתוח זה מועדף עבור מקרים של פיסטולות גדולות עם רקמה רבה שמעורבת, או במקרים בהם יש סיכוי גבוה לחזרה של הפיסטולה לאחר הליכים קטנים יותר.
כריתת הפיסטולה תלויה ברמת המעורבות של הרקמות הסמוכות. שיטות שונות יכולות להפחית את כמות הרקמה המוסרת עם הפיסטולה. לדוגמה, במקרה של פיסטולה אנאלית ניתן ליצור מתלה בעזרת קיר הרקטום (החלחולת) ולכסות את האזור המוסר. כך המנתח/ת חותך פחות רקמת שריר ומפחית/ה את מידת הפגיעה בסוגרים הסמוכים.
עם זאת, פיסטולקטומיה נחשבת לניתוח מקיף שמטרתו העיקרית היא מניעת החזרה של הפיסטולה. על כן, ישנם מקרים בהם יש צורך בהסרה נרחבת יותר לפי שיקול הדעת של הכירורג/ית.
הניתוח מתבצע תחת הרדמה מלאה, דרך חתך ישיר באזור הפיסטולה, ואורכו כ-40 דקות.
לפני ההחלטה על פיסטולקטומיה, בדיקה כירורגית תסייע למנתח/ת להחליט איזו גישה כירורגית היא המתאימה ביותר לטיפול בפיסטולה שלך. בין היתר, הבדיקה תעריך את אורך הפיסטולה ואת מסלולה, לצד מעורבות רקמות סמוכות, ובפרט שרירי הסוגרים (הספינקטרים).
בנוסף, יש לעבור הערכת מרדים/ה ולהימצא בצום על פי הנחיות הצוות הרפואי.
בדרך כלל ניתן לחזור הביתה כבר ביום הניתוח או למחרת. חשוב לשמור על שתיה מרובה ועל תזונה עתירת סיבים, בהתאם להנחיות שתקבל/י.
יציאות עלולות לכאוב בפעמים הראשונות שלאחר הניתוח, ולעיתים הן יכילו מעט דם. במקרים מסוימים חווים בריחת גזים, שאמורה להשתפר עם הזמן. החזרה לשגרה לרוב לא דורשת הערכות מיוחדת, למעט במקרים בהם הונחית לכך על ידי הרופא/ה.
כריתת פיסטולה יכולה להוביל למספר סיבוכים מקומיים, לרבות זיהום או דימום באזור הכריתה בשלבים המוקדמים שלאחר הניתוח. תיתכן פגיעה בסוגרים שתוביל לאי שליטה ולבריחת צואה. כמו כן, תיתכן חזרה מקומית של הפיסטולה בהמשך.
שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.