נשמח לעמוד לשירותכם
שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.
הערמונית היא בלוטה במערכת המין הגברית שמייצרת את רוב נוזל הזרע עם הגיל, עולה הסיכון להגדלה שפירה של הערמונית אך גם לסרטן הערמונית, שהוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בגברים.
כדי להגיע לאבחון מדויק ולהתאים את הטיפול הטוב ביותר, ייתכן שיומלץ לך לבצע ביופסיה של הערמונית: בפעולה זו דוגמים מספר אזורים מהערמונית ובודקים אותם במעבדה כדי לאתר בהם מחלה.
בעבר, ביופסיה של הערמונית הייתה מתבצעת באמצעות אולטרה-סאונד, מכשיר קטן שמסייע לאתר את הערמונית. זאת, בזמן שלוקחים ממנה דגימות בעזרת מחט קטנה. כיוון שאולטסאונד אינו מסוגל לזהות את סרטן הערמונית, למעשה הבדיקה הייתה עיוורת ולא מדויקת.
שיטה נוספת לביצוע ביופסיה של הערמונית היא באמצעות הנחיית MRI, בנוסף להנחיית האולטרה-סאונד. שילוב זה בין השיטות ידוע כביופסיית MRI Fusion. הבדיקה המשולבת יכולה לספק מידע מפורט יותר ומדויק יותר בהשוואה לבדיקה שמתבצעת בהנחיית אולטרה-סאונד בלבד.
שימוש בשיטה המשולבת יכול להפחית את הסיכון לאבחון שגוי.
ייתכן שיומלץ לך לבצע ביופסיית ערמונית אם עלה חשד לגוש סרטני בבלוטת הערמונית. אחת מהבדיקות שיכולות לעורר את החשד לקיומו של סרטן הערמונית, היא בדיקת דם הנקראת PSA. רמות גבוהות של PSA יכולות להצביע על אפשרות של סרטן בבלוטת הערמונית. גם בדיקה רקטלית (במהלכה ממששים את הערמונית דרך פי הטבעת באמצעות האצבע בחיפוש אחר גוש, למשל) יכולה להביא את הצוות הרפואי להמליץ לך על ביצוע הבדיקה.
ביצוע של ביופסיית Fusion מורכב משני חלקים.
בחלק הראשון מבצעים בדיקת MRI שממפה את מבנה הערמונית. הבדיקה מתבצעת בשכיבה בדומה לבדיקת MRI או CT רגילה, אך יכולה לארוך עד 40דקות. לאורך הבדיקה תהיה ער לחלוטין. ביצוע בדיקת MRI לא כולל כאב או חשיפה לקרינה.
לאחר ביצוע הבדיקה, בונים באמצעות תוכנת מחשב הדמיה תלת-ממדית של הערמונית ומאתרים בה אתרים חשודים אותם כדאי לדגום בביופסיה. יש צורך במומחיות רבה בכדי לקרוא ולהבין MRI ערמונית,כיוון שהוא מורכב מרצפים שונים של בדיקות אשר יחדיו מייצרות תמונה אמיתית של מצב הערמונית.
בחלק השני תיפגש עם רופא או רופאה עם מומחיות באורולוגיה, לצורך ביצוע הביופסיה עצמה. הביופסיה מתבצעת באמצעות הנחיה של שילוב טכנולוגי בין תמונות ה-MRI ותמונות אולטרסאונד. יש חשיבות מרובה בבחירת מומחה הבקיא ברזי שתי אמצעי ההדמיה, בכדי לוודא את אמינות הביופסיה.
במהלך הביופסיה באמצעות תוכנת מחשב, מצליבים בין הדמיית ה-MRI שביצעת לבין התמונה המתקבלת מתוך מכשיר האולטרה-סאונד בזמן אמת, על-מנת לדגום את האזורים החשובים ביותר. בנוסף לאזורים שעלו כחשודים בבדיקת ה-MRI, ייתכן שידגמו אזורים נוספים. את הרקמה שנדגמה ישלחו לבדיקה במעבדה.
אנו מבצעים בדיקה זו בהרדמה מלאה בכדי למנוע כאב. ייתרון נוסף בבית חולים רפאל הוא שהביופסיה נעשית בגישה " טרנס-פרינאלית" בניגוד לשיטה המסורתית ה"טרנס-רקטלית". בגישה המסורתית מחט הדיקור עוברים את חלל פי הטבעת- ואי לכך יכול להיווצר זיהום, שיכול להיות אף מסכן חיים. בשיטה ה"טרנס-פרינאלית" מחט הביופסיה חודרת דרך הפרינאום ( העור בין שק האשכים לפי הטבעת) ובכך נמנעת האפשרות לזיהום. ייתרון נוסף הוא הדיוק המירבי, מספר מחקרים הראו שביופסיה בגישה של פיוזן מדוייקת יותר כשהיא מתבצעת "טרנס-פרינאלית" לעומת ביופסיה בגישה של פיוזן "טרנס רקטלית"
הצוות הרפואי והסיעודי יסביר לך כיצד עלייך להתכונן ליום הביופסיה. בהתאם להסבר שינתן לך, תתבקש לבצע חוקן -כיוון שהביופסיה היא "טרנס-פרינאלית" אין צורך בטיפול אנטיביוטי מונע. כמו כן, ייתכן שתתבקש לבצע שינויים בטיפול התרופתי הקבוע שלך.
הצוות יסביר לך על הכנות נוספות שעליך לבצע, לרבות אכילה ושתייה ביום הפעולה.
בדרך כלל, בסיום הביופסיה תוכל להשתחרר הביתה, כך שאין צורך באשפוז בבית החולים. כמו כל פעולה רפואית, גם לביופסיה של הערמונית בשיטת MRI FUSION עלולים להיות סיבוכים. תופעות לוואי נפוצות של הפעולה כוללות דם בשתן, בדרך כלל כמות הדם מועטה ביותר והוא נעלם לאחר מספר ימים. כמו כן, יתכן דימום קל מפי הטבעת ונוכחות של דם בנוזל הזרע.
הצוות הרפואי יסביר לך על הסיבוכים האפשריים לפני הפעולה.
שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.