חזרה

כריתת תוספתן

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב

התוספתן הוא איבר קטן הממוקם ברביע הימני התחתון של הבטן. כפי ששמו מרמז, הוא ״נספח״ למעי הגס הימני, כאשר עד היום לא ידוע האם יש לו תפקיד חיוני כלשהו בבני אדם.

דלקת בתוספתן (אפנדיציטיס) היא נפוצה מאד וכריתת התוספתן היא אחד מהניתוחים השכיחים ביותר. הסרת התוספתן (אפנדקטומיה) מתבצעת כניתוח חירום לרב, אך ניתן לבצע אותה גם באופן מתוכנן ולא דחוף ('אלקטיבי').

מתי יש לכרות את התוספתן?

דלקת חדה בתוספתן (אפנדציטיס, הקרויה לפעמים פשוט 'אפנדציט') מהווה מצב חירום רפואי. הדלקת גורמת לנפיחות ולכאב באזור התוספתן, ואם אינה מטופלת בזמן, עלולה להסתבך עם מורסה (אבצס) ואף להוביל לקרע של התוספתן. קריעתו עשויה להוביל לזיהום בחלל הבטן (פריטוניטיס), אשר הטיפול בו כולל ניתוח נרחב יותר.

על כן, בעת אבחנה של אפנדיציטיס חד, נהוג לבצע ניתוח חירום דחוף לכריתתו.

לעיתים, תלונות או מצבים מסוימים, כמו דלקת כרונית (ממושכת) של התוספתן או חשד לנגע בו, יכולים להיות מטופלים במסגרת כריתת תוספתן כניתוח מתוכנן, ולא כניתוח חירום.

מהלך הניתוח

שלושה חתכים זעירים נעשים על דופן הבטן כדי לאפשר גישה לפרוסקופית – בה מוכנסת מצלמה זעירה נוסף לכלי הניתוח הנחוצים.

לאחר איתור התוספתן המודלק, הוא נכרת ומוצא דרך אותם חתכים זעירים. התוספתן נשלח לבדיקת רקמות (פתולוגיה).

יש לשים לב כי מצבים רפואיים מסוימים אינם מתאימים לגישה הלפרוסקופית אלא מחייבים גישה פתוחה. לעתים ההחלטה על מעבר מגישה לפרוסקופית לפתוחה מתבצעת תוך כדי הניתוח עצמו.

הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה ואורך כשעה.

הכנה לפני הניתוח

במרבית המקרים, הניתוח מתבצע במתכונת דחופה לאחר אבחנת האפנדיציטיס. הערכה של רופא/ה כירורג/ית תכלול מחלות עבר, תרופות קבועות ואלרגיות ידועות, כמו גם הערכה של מצב הדלקת בתוספתן.

הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה ולכן רצוי להיות בצום של מספר שעות לפניו, בהתאם להמלצת הצוות הרפואי. בנוסף, יש לעבור הערכה של מרדים/ה.

התאוששות לאחר כריתת תוספתן

ברוב המקרים, ניתן לחזור הביתה לאחר כריתת תוספתן כבר יממה לאחר הניתוח, בהעדר סיבוכים או מחלה מורכבת. יש להקפיד על נקיון אזור החתכים. כמו כן, ניתן לקחת משככי כאבים לפי הצורך ובהתאם להמלצת הצוות.

לעתים חשים אי נוחות בחלל הבטן בעקבות השימוש בגז במהלך הניתוח; תחושה זו חולפת כעבור מספר ימים. תשובות הפתולוגיה מהדגימה שנשלחה לרב חוזרות לאחר כ-3 שבועות.

סיבוכים אפשריים

לאחר כריתת תוספתן עשוי להתפתח דימום או זיהום באתר הניתוח או בחלל הבטן. קרע של התוספתן במהלך הניתוח עלול להוביל לדלקת מפושטת בבטן.

במקרים נדירים נפגעים איברים סמוכים לתוספתן במהלך הניתוח. לאחר הניתוח, תתכן חסימת מעיים שעשויה לחלוף מעצמה. הצוות יסביר לך על הסיבוכים האפשריים.

נשמח לעמוד לשירותכם

שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.

 

שדות המסומנים ב* הינם שדות חובה

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב