חזרה

מסטואידקטומי

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב

המסטואיד הוא חלק מעצם הרקה (העצם הטמפורלית) שמרכיבה את הגולגולת שלנו. המסטואיד הוא אותה בליטה גרמית שניתן להרגיש מאחורי האוזן, ובתוכו נמצאים התאים המסטואידליים: אלו הם תאי עצם אווריריים שחשובים לתהליך השמיעה.

מחלות שונות כגון דלקות או גידולים, עלולות לפגוע במסטואיד ולסכן את כלי הדם והעצבים העוברים בו. במצבים אלה ואחרים ניתן לבצע מסטואידקטומי - ניתוח להסרת חלק מהמסטואיד.

מתי יש לכרות את המסטואיד?

ניתוח מסטואידקטומי מבוצע בעיקר במקרים של מחלות אוזניים כרוניות כמו דלקת ממושכת באוזן התיכונה או כולסטאטומה (גידול שנמצא באוזן התיכונה ופולש לעצמות הסמוכות).

המחלות הללו נוטות להתפשט ולערב את המסטואיד. כאשר דלקת מתפשטת לעצם המסטואיד היא נקראת מסטואידיטיס – מצב שנחשב מסוכן, שכן הוא עלול לפגוע בכלי הדם ובעצבים הסמוכים לעצם.

בחלק מהמקרים הללו יש צורך בהסרת חלק מעצם המסטואיד, וזאת במטרה לנקות את האזור הנגוע במחלה ולאפשר אוורור הולם לאוזן התיכונה.

לעיתים ניתוח זה מבוצע כחלק מניתוחי אף אוזן גרון אחרים, למשל בהשתלת שתל קוכלארי (שתל שבלול), בטיפולים ניתוחיים בהפרעות שיווי משקל, בתיקון פגיעה בעצב הפנים ובניתוחים נוירוכירורגיים של בסיס הגולגולת.

מהלך הניתוח

היקף הניתוח במסטואידקטומי משתנה בהתאם למצב המטופל/ת והיקף המחלה. אזור הניתוח מכיל כלי דם, עצבים ומבנים חשובים נוספים שחשוב לשמר במהלך כריתת המסטואיד.

בתחילת הניתוח נעשה זיהוי של המבנים החשובים שיש להימנע מפגיעה בהם. לאחר מכן מוסרים תאי המסטואיד האווריריים. בשיטה הנקראת Intact Canal Wall מוסרת המחלה מתוך המסטואיד ומתוך האוזן התיכונה, יחד עם שימור מכסימלי או שיחזור של מבנה האוזן הנורמלי. שיטה זו מקלה בדרך-כלל על תהליך ההתאוששות לאחר הניתוח ותורמת לשיפור השמיעה.

בשיטה אחרת, נרחבת יותר, הקרויה Canal Wall Down, או מסטואידקטומיה רדיקלית, מסירים בנוסף לתאים האווריריים גם את הדופן שמפרידה בין תעלת השמע החיצונית לבין המסטואיד. במקרה כזה יידרש מעקב קבוע של אא"ג, ויוטלו מגבלות כגון הימנעות מחדירת מים לחלל האוזן.

הבחירה בין שתי השיטות תלויה בסיבה לניתוח, בהיקף המחלה ובהעדפת המנתח/ת.

הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה ואורך כ-3-5 שעות.

הכנה לפני הניתוח

לפני הניתוח יש לבצע בדיקה להערכת מצב המחלה באוזן ובאזור שסביבה. הבדיקה מתבצעת על ידי מומחה/ית ברפואת אף אוזן גרון, בד"כ בעל/ת התמחות-על בטיפול במחלות האוזן, ובמהלכה נסקרים גם סיבוכים אפשריים למחלה כמו פגיעה בעצבי הפנים.

בהתאם לממצאים יוחלט על מעקב, טיפול תרופתי או טיפול ניתוחי במסטואידקטומי. היקף הניתוח עצמו עשוי להיקבע רק בזמן אמת במהלך הניתוח.

לעתים תתבקשו להשלים בדיקת הדמיה כמו CT או MRI על מנת לקבל תמונה ברורה של מבנה המסטואיד והיקף המחלה. כמו לפני כל ניתוח באוזן, תידרש בדיקת שמיעה עדכנית.

כמו כן, יש לעבור הערכת מרדים/ה לקראת ביצוע הניתוח תחת הרדמה כללית. יש ליידע את הרופא/ה על מחלות רקע, תרופות קבועות או רגישויות ידועות.

התאוששות לאחר מסטואידקטומי

לרוב תתבקש/י להישאר להשגחה באשפוז למשך לילה או שניים לאחר הניתוח. עם זאת, ההתאוששות מהניתוח ברוב המקרים קצרה, כך שאפשר בתוך כמה ימים לחזור לפעילויות השגרה בהתאם לקצב ההתאוששות ולהיקף הניתוח. לעתים יינתן טיפול אנטיביוטי – טיפות אוזניים או כדורים.

מומלץ להימנע ממאמצים גופניים, ובפרט משחייה, למשך כמה שבועות ובהתאם להנחיות הרופא/ה.

יש לקבוע תור חוזר לביקורת אצל המנתח/ת כ-4 שבועות לאחר הניתוח.

סיבוכים אפשריים

סיבוכים לאחר מסטאוידקטומי נחשבים לנדירים יחסית ועלולים לכלול כאב, דימום או זיהום באזור הניתוח. תיתכן פגיעה באיברים ורקמות בסביבת האוזן כגון עור התוף ועצמות השמיעה, קרומי המוח או עצבים חשובים הנמצאים באוזן, כגון זה האחראי על תחושת הטעם בלשון באותו הצד ועצב הפנים. עלולה להיגרם ירידה בשמיעה.
במקרה של ניתוח לכולסטאטומה, יתכן שלמרות ההסרה הכירורגית הגידול יחזור בשנית כתלות בשיטת הניתוח שבוצעה, גודל הגידול לפני הניתוח, גילך וגורמים נוספים.

נשמח לעמוד לשירותכם

שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.

 

שדות המסומנים ב* הינם שדות חובה

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב