נשמח לעמוד לשירותכם
שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.
ניתוח לפריצת דיסק (דיסקטומי) הינו ניתוח שנועד להפחית לחץ שיוצר דיסק פרוץ על חוט השדרה. בניגוד לכריתת דיסק רגילה, ניתן לבצע את ההליך בגישה בגישה זעיר-פולשנית באמצעות פתחים זעירים המקצרים משמעותית את זמן ההחלמה.
פריצת דיסק גורמת לתסמינים כמו חולשה בגפיים, כאבים או אובדן תחושה בגב ובגפיים. פריצת דיסק נפוצה באוכלוסייה ולעיתים ההמלצה על ניתוח תתקבל רק לאחר ניסיון טיפולי בדרכים אחרות כמו פיזיותרפיה, תרופות נגד דלקת ותרופות לשיכוך כאבים.
ישנן שתי גישות ניתוחיות לביצוע הניתוח, הגישה הפתוחה (קונבנציונלית) וגישה זעיר-פולשנית. ההבדל בין השיטות טמון בגודל החתך הניתוחי המבוצע. במידה והומלץ על ניתוח, ניתן לדון על היתרונות שבגישה הזעיר-פולשנית. על פי רוב, גישה זו מאפשרת החלמה מהירה יותר ועם פחות כאב לאחר הניתוח, אך היא אינה מתאימה לכל המקרים. לכן ההחלטה על הגישה הניתוחית נעשית על ידי הרופא/ה המנתח/ת, בהתאם למצבו הפרטני של המטופל.
הגישה הפתוחה – בגישה זו נעשה חתך במרכז הגב, והשרירים מוסטים הצידה לצורך ביצוע הפרוצדורה. לעתים יש צורך בשיוף או הסרה של מעט עצם לצורך גישה נוחה יותר לאזור של הדיסק הפרוץ. לאחר מכן מפרידים בין הדיסק הפרוץ לשורש העצב עליו הוא לוחץ, ומתבצעת הסרה של החלק הבולט בדיסק. חלק הדיסק שאינו בולט ממקומו מושאר בין החוליות, כדי שימשיך לתפקד כבולם זעזועים של הגוף.
הגישה הזעיר-פולשנית – הניתוח מבוצע באמצעות חתך קטן בגב מעל האזור המנותח. הגישה לדיסק הפרוץ נעשית בין השרירים, ללא צורך בהסטתם הצידה. כתוצאה מכך, הטראומה באזור המנותח היא פחותה, הסיכון לסיבוכים נמוך יותר וההחלמה לרוב קלה ומהירה יותר. באמצעות מצלמה יכול/ה המנתח/ת לזהות את הרקמות השונות ולנתק את חלקי הדיסק הלוחצים על העצבים בעזרת כלים מיוחדים המתאימים לניתוח זה. חלק הדיסק שאינו פרץ ממקומו מושאר בין החוליות על-מנת שימשיך לתפקד כבולם הזעזועים של הגוף.
הניתוח מבוצע על פי רוב תחת הרדמה מלאה ונמשך כשעה, אך הוא יכול להתארך בהתאם למורכבות המקרה.
לפני הניתוח אורתופד/ית מומחה/ית יבחן/תבחן ביסודיות אותך, את תיקך הרפואי ובדיקות נוספות שנעשו. בחלק מהמקרים יכול/ה הרופא/ה המנתח/ת לבקש ממך לבצע הדמיות נוספות לגב, כמו CT או MRI, על מנת לתכנן את הניתוח בגישה המיטבית עבורך.
מכיוון שהניתוח מבוצע תחת הרדמה כללית, לפני הניתוח יש לעבור הערכה של רופא/ה מרדים/ה. יש להימצא בצום על פי המלצת הצוות.
התאוששות לאחר כריתת דיסק
לרוב, הניתוח מבוצע במסגרת אשפוז יום, כך שניתן להשתחרר הביתה כבר ביום הניתוח, לאחר מנוחה של כמה שעות ובתמיכה של בן/בת משפחה או מלווה אחר.
לאחר הניתוח, ובהתאם להמלצת הרופא/ה המנתח/ת, יש להגביל הרמה של משאות ולהימנע מכיפוף של הגב. לעיתים יש צורך בחגורת גב, אך רוב המטופלים יכולים לחזור לשגרה תוך כשבוע. לעיתים, בימים הראשונים שלאחר הניתוח הכאבים עלולים להחמיר ביחס לתקופה שלפני הניתוח, אך אלו אמורים להשתפר.
סיבוכים אפשריים
כריתת דיסק נחשבת לפרוצדורה בטוחה למדי, בפרט כאשר היא מבוצעת בגישה הזעיר פולשנית. עם זאת, וכמו בכל ניתוח, גם בניתוח זה קיימים סיבוכים. בין הסיבוכים האפשריים ניתן למנות זיהום מקומי או דימום, דליפה של נוזל שדרתי או פגיעה בעצבים ובכלי הדם הסמוכים לאזור הניתוח.
שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.