נשמח לעמוד לשירותכם
שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.
כריתת אשך היא הליך רפואי בו כורתים אשך אחד או את שני האשכים באופן מלא, יחד עם צינור הזרע, כלי הדם וכלי הלימפה. ניתוח זה נעשה לרוב דרך המפשעה.
כריתת האשך היא הניתוח הנפוץ בעולם לטיפול בסרטן האשכים, המהווה את הסיבה העיקרית לביצוע הניתוח. סיבות נוספות לביצוע כריתת אשך או אשכים הן מניעה של סוגי סרטן אחרים (שד, ערמונית), עקב תסמונות מסוימות או במסגרת תהליך לשינוי מין.
במידה ומבוצעת כריתה של שני האשכים או במקרה של טיפול משלים שעלול לגרום לאי-פיריון, ניתן לקחת לפני הניתוח תרומת זרע לשימוש עתידי.
בעוד שישנן בדיקות דם והדמיה רבות המשמשות לזיהוי, בירור ומעקב אחר גידולים באשכים, האבחנה הסופית של סרטן אשכים אפשרית לרוב רק לאחר כריתת אשך מלאה – שהיא גם בדרך-כלל שלב הטיפול הראשוני לסרטן האשכים.
ניתוח זה חשוב גם עבור גברים עם סרטן אשכים שהתפשט לקשריות הלימפה או שלח גרורות רחוקות (לאיברים אחרים בגוף), משום שהוא מהווה שלב ראשון ועיקרי באבחנה ובהתאמת הטיפולי במחלה.
הניתוח יכול להתבצע תחת הרדמה מלאה או מקומית והוא נעשה דרך המפשעה בצד בו נמצא הגידול.
בשלב הראשון בניתוח מוסטות רקמות השריר ורקמות החיבור המרכיבות את דופן הבטן עד זיהוי פתח התעלה האינגווינלית – נקודת המוצא של צינור הזרע ושל כלי הדם והעצבים הנלווים אליו מדופן הבטן אל חלל שק האשכים.
לאחר ניתוקם של האשך וצינור הזרע מהגוף, מבוצעת קשירה של שארית הצינור שנותרה מחוברת באמצעות חוט– בצורה זו יוכלו המנתחים לזהות את צינור הזרע במידה ויש צורך בביצוע ניתוח חוזר בעתיד.
כריתה של אשך, בשלב המתאים, מעלה משמעותית את יעילות הטיפול במקרה של סרטן. הניתוח עצמו לא אמור לפגוע בתפקוד או בתשוקה המינית, ובמידה ונכרת רק אשך אחד ותפקוד האשך השני תקין, גם הפוריות אמורה להישמר.
ההתאוששות לאחר הניתוח לרוב מהירה ומאפשרת שחרור מוקדם יחסית מהמרכז הרפואי, על אף שבמקרים רבים מומלץ להישאר להשגחה של מספר ימים.
בעוד שבחלק מהמקרים הניתוח הוא הטיפול היחיד שנדרש, במקרים אחרים יש צורך בהמשך טיפול אונקולוגי בתרופות או בקרינה כדי לוודא שהגידול הסרטני הושמד ולהבטיח החלמה. במידה ואין צורך בהמשך טיפול אונקולוגי, יבוצעו רק מעקבים במרפאה של הרופא/ה המנתח/ת על מנת לוודא שאין חזרה של הגידול.
בכריתת אשך לא קיימים סיבוכים רבים, אך הם אפשריים, בדומה לכל התערבות ניתוחית. הסיבוך העיקרי והמשמעותי ביותר של כריתת אשך הוא התפתחות דימום אל תוך שק האשכים.
למרות שנפיחות קלה ושטף דם הם נפוצים עד ארבעה שבועות לאחר הניתוח, שק אשכים נפוח וסגול יכול להעיד על דימום משמעותי ויש להתייחס ולטפל בו באמצעות לחץ מקומי עם תחתון צמוד או באמצעות קירור, בנוסף לפנייה לעזרה רפואית.
פגיעה בעצבים העוברים בתעלה האינגווינלית גם היא אפשרית ויכולה להביא לנימול ולירידה בתחושה באזור שק האשכים, הפין וחלק מהירך. פגיעה זו לרוב זמנית וחולפת לאחר מספר שבועות, אך היא עלולה להיות קבועה.
בנוסף, יכול להתפתח בקע (הרניה) באזור הניתוח במידה והרקמות בדופן הבטן אינן מתחברות כראוי. על מנת להפחית את הסיכוי להתפתחות בקע יש להימנע ממאמצים בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח.
שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.