נשמח לעמוד לשירותכם
שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.
בדיקת קולונוסקופיה נועדה לאבחון ולטיפול במחלות שונות של המעי הגס והיא נחשבת לבדיקת המנע החשובה ביותר לסרטן המעי הגס.
הבדיקה מתבצעת ע”י הכנסת אנדוסקופ (צינור גמיש עם מצלמה בקצהו) ומטרתה להדגים את מערכת העיכול התחתונה ולגלות ממצאים כמו פוליפ, דלקת, סרטן, כיב ועוד. בזמן הבדיקה, בנוסף להדגמה של חלל המעי ניתן במידת הצורך לקחת דגימה או לטפל בנגע.
במכון האנדוסקופי בבית החולים רפאל משתמשים בטכנולוגיה חדשנית למניעה וגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס: מערכת אנדוסקופית הפועלת באמצעות בינה מלאכותית (GI-GENIUS)או בשמה המוכר יותר, קולונוסקופיה חכמה. מטרתה לאתר ולמפות נגעים סרטניים ושפירים בחלל המעי (פוליפים).
המערכת החדשנית מתחברת לאנדוסקופ (שמכיל גם את המצלמה) ומנתחת את התמונה של המעי הגס בזמן אמת. היא מאתרת מרקמים שונים בחלקי המעי ומתריעה לרופאים המומחים במהלך הבדיקה על מיקומים שדורשים התמקדות יתרה. נוסף על כך, הטכנולוגיה החכמה מאפשרת לזהות את סוג הפוליפ, האם הוא סרטני או שפיר, במהלך הבדיקה עצמה!
הפוליפים במעי יכולים להופיע במגוון גדלים, מרקמים ומיקומים, חלקם גם עשויים "להסתתר" בתוך קפלי המעי וכך העין האנושית עלולה לפספס אותם. ההתקן החדשני מעניק דיוק מקסימלי באיתור הנגעים הללו ומאפשר גילוי מוקדם שמציל חיים.
המכשיר לא משפיע על זמן או התנהלות הבדיקה, בהשוואה לקולונוסקופיה "רגילה", רק על איכות וטיב האבחנה.
משך זמן הבדיקה הוא בממוצע 20-30 דקות, לאחריה נדרשת התאוששות.
על מנת להבטיח את הצלחת הבדיקה יש חשיבות רבה ליישום מדויק של תהליך ההכנה שנועד להביא לניקיון מוחלט של המעי הגס. מטרת ההכנה היא לרוקן את חלל המעי מתוכן ע”י שמירה על תזונה מתאימה ונטילת חומרים משלשלים, כאשר היא נקבעת בהתאם לפרופיל הרפואי של כל מטופל ומטופלת.
בזמן הבדיקה הרופא חייב לראות את חלל המעי באופן טוב. במידה והחלל "מלוכלך" ומלא בתוכן, הרופא לא יוכל להדגים נגעים פתולוגיים כמו פוליפ או סרטן ויאלץ אפילו לחזור על הבדיקה.
ריכזנו עבורך טופס המכיל את כל המידע הנדרש על הנחיות התזונה והשימוש בתמיסות השונות לקראת הבדיקה – ניתן להיכנס אליו בלחיצה על הקישור>>
לפני תחילת הבדיקה, חשוב שנוודא שכל המידע הרפואי הנדרש לביצועה כמתוכנן זמין לנו. לצורך כך, הנכם מתבקשים להביא עמכם את החומרים הבאים:
עם הגעתך צוות הסיעוד יקבל אותך ויכין אותך לקראת הבדיקה, הרופא\ה יזריקו את חומרי ההרגעה ונוגדי כאב על מנת שלא לחוש את הבדיקה.
תיפגשו עם הרופא\ה לקבלת דו"ח הבדיקה וסיכום רפואי, ובמידת הצורך קביעת המשך בירור וטיפול.
מטופלים העוברים בדיקות קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה
מטרת בדיקת הגסטרוסקופיה הינה לבדוק את דרכי העיכול העליונות, ולכן הקיבה חייבת להיות ריקה מתוכן ונקיה לבדיקה. חשוב להקפיד על הנחיות ההכנה לבדיקת הקולונוסקופיה אשר הינן מספקות לביצוע שתי הבדיקות.
ניתן לקחת את כל התרופות ביום הבדיקה. במידה והבדיקה מתבצעת מוקדם בבוקר ניתן ליטול את המנה של הבוקר לאחר הבדיקה.
שימו לב להנחיות לגבי הטיפול התרופתי הבא:
בנבדקים הסובלים מעצירות קשה או באילו המשתמשים במשלשלים באופן קבוע, מומלץ לקחת 2-3 כדורי ביסאקודיל (לקסידין) לפני השינה, בלילה שלפני הבדיקה.
כן. הבדיקה כרוכה לרוב בטשטוש עמוק ולכן קיימת סכנה שהמידע הרפואי שיימסר לך יישכח, כמו כן לא ניתן לנהוג ברכב משך כ-12 שעות לאחר הבדיקה. מומלץ שתלוו עד לביתכם ביום הבדיקה.
משך השהות הממוצעת במכון היא כ-2-3 שעות. במקרים מסוימים משך השהות עלול להתארך כתלות באופן ההתאוששות ומורכבות הבדיקה, שלך או של הנבדקים האחרים באותו היום. יש להגיע בשעה שנקבעה לך.
ההכנה מתחילה לעבוד בדרך כלל כשעה - שעתיים לאחר שתיית המנה הראשונה, אבל בחולים מסוימים ובעיקר בחולים המכינים את עצמם עם פיקו-סלקס, החומר מתחיל לעבוד מאוחר יותר (כ-4 שעות). במידה ולאחר שתיית המנה הראשונה אין עדיין יציאות יש להגדיל את כמות השתייה הנוזלית.
במידה וההכנה חלקית והרופא אינו מרוצה מטיב הבדיקה, תתבקש לחזור על הבדיקה במועד מוקדם מהמתוכנן.
ההמלצה היא לעשות בדיקה שגרתית אחת ל- 5 שנים, במידה ואין סיבה רפואית להקדים.
הבעיה העיקרית של ההכנה היא הטעם הרע של נוזל השתייה, בחילה ושלשול. קירור התמיסה, שתייה עם קש או תוספת של לימון טבעי (לא ממותק) בהכנה מסוג מרוקן או מוביפרפ משפר את הטעם. חלק מהנבדקים גם מתלונן על כאב בטן ונפיחות, זה טבעי וחולף בדרך כלל במשך היום. תופעת לוואי נדירה יותר היא הקאה, אך רק חלק קטן מהנבדקים סובל ממנה. במקרים אלו, אפשר לקחת כדור פרמין על מנת להקל על התחושה, במידה והתלונה ממשיכה יש ליידע את צוות המרפאה והרופא.
המלווה יוכל ללוות אותך עד לחדר ההכנה לבדיקה, אך במהלכה הוא מתבקש לחכות לך בחדר ההמתנה. במקרים מיוחדים בלבד ניתן להסכים לנוכחות של המלווה בזמן הבדיקה, אך הדבר תלוי בהסכמת הצוות הרפואי.
לאחר בדיקת הסימנים החיוניים, יזריק הרופא את חומר הטשטוש לוריד ברמה שתמנע ממך לחוש כאב ואי נוחות. בזמן הבדיקה ייבדקו מדדים חיוניים של דופק, רוויון חמצן, לחץ הדם ומספר הנשימות. הבדיקה מתבצעת בדרך כלל בשכיבה על צד שמאל אבל לעיתים יש צורך בזמן הבדיקה לשנות תנוחה. בתום הבדיקה, הצוות הרפואי יעיר אותך ויעביר אותך להשגחה בחדר ההתאוששות.
מיד לאחר שמתעוררים ניתן להתחיל לשתות. עם צאתך תוכל ליהנות מארוחה טובה ומזינה. בדרך כלל אפשר לאכול ארוחה רגילה, אבל חלק מהנבדקים מרגישים יותר טוב כאשר מתחילים לאכול בהדרגה.
לא, הנהיגה אסורה עד כ 12-שעות לאחר הבדיקה. יש להגיע לבדיקה עם מלווה.
מספר הטלפון של בית החולים הינו 03-7752000. משם תנותב שיחתך לגורם המתאים.
ניתן לפנות לבית החולים במספר 03-7752000. משם תנותב שיחתך לגורם רפואי שיספק מענה טלפוני. עם זאת, המענה הטלפוני הוא ראשוני בלבד ולא מחליף התייעצות עם רופא. במידה והמצב לא יציב מומלץ לפנות מיידית לחדר המיון הקרוב למקום מגוריך ולהביא עמך את דו"ח הבדיקה.
שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.